venerdì 1 novembre 2013

VERMENTINO OF GALLURA - SASSARI - SARDINIA - ITALY



Visualizzazione ingrandita della mappa









VERMENTINO OF GALLURA - SASSARI - ITALY
Wine produced in the municipalities of the province of Sassari and especially in the municipalities of Arzachena, Calangianus, Olbia and Santa Teresa di Gallura. But even in some municipalities in the province of Nuoro as Budoni and San Teodoro.
Pale yellow color, intense aroma, mellow flavor. The minimum alcohol content is 12% volumi. The grapes used are Vermentino grapes.
The service temperature should be 10 degrees.
It goes very well with shellfish such as lobster and shrimp, spaghetti with bottarga and regional cuisine.

Link to some producers:

Gigantinu

http://www.vermentinomonti.it/p/funtanaliras.html

Vigne Surrau







Vino prodotto nei comuni della provincia di Sassari e in particolar modo nei comuni di Arzachena, Calangianus, Olbia e Santa Teresa di Gallura. Ma anche in alcuni comuni della provincia di Nuoro come Budoni e San Teodoro.
Colore giallo paglierino, profumo intenso, sapore morbido. La gradazione alcolica minima deve essere di 12% volumi. Le uve usate sono vermentino in purezza.
La temperatura di servizio deve essere di 10 gradi.
Si abbina molto bene a crostacei quali aragosta e gamberi, spaghetti con la bottarga e cucina regionale.