domenica 24 novembre 2013

PAVESIAN SOUP - ZUPPA PAVESE


Bowl of egg flower soup : Foto stockA little 'history:
The legend related to this dish has it that this dish so-called poor, is born from the careful and "scared" attention to the passage of a peasant revolt in his house of the king Francis I, King of France, who, during the famous Battle of Pavia in 1525, suffered a crushing defeat by the Spaniards, losing money and glory. The villain pity perhaps the situation, a soup prepared very quickly breaking inside an egg, perhaps to give strength to the Sovereign. Of course, His Majesty looked with favor and so was born the famous  pavese soup .

Ingredients for 4 people:

1 liter of broth (great to boiled)
8 slices of stale homemade bread
3,52 ounces of butter
4 organic eggs
8 tablespoons of Parmesan cheese

preparation:
The night before, put to boil a piece of beef to boiled. Pick up some of the broth and put it in the fridge.
The next day, take a griddle, cut the slices of bread and toast them inside and out. When they are grilled, pull them out and butter it.
Heat at this point the broth.
Place in a deep dish slices of buttered bread (2 per plate). Break an egg and lay them over.
When the broth is almost boiling pour over the bread and egg, being careful not to break it. Add the Parmesan cheese and serve very hot.
                                          To be enjoyed with a Oltrepò Pavese aged, of course.






Un po' di storia:
La leggenda relativa a questo piatto narra che questo piatto così detto povero, sia nato dalla premurosa e "spaventata" attenzione di un contadino rivolta al passaggio in casa sua del sovrano Francesco I re di Francia che, durante la famosa battaglia di Pavia del 1525, subì una bruciante sconfitta dagli spagnoli, perdendo soldi e gloria. Il villano impietosito forse dalla situazione, preparò molto velocemente una zuppa rompendovi dentro un uovo, forse per dare forza al Sovrano. Ovviamente Sua Maestà gradì e fu così che nacque la famosa zuppa pavese.

Ingredienti per 4 persone:
1 litro di brodo di carne (ottimo quello di bollito)
8 fette di pane casareccio raffermo
100 grammi di burro
4 uova bio
8 cucchiai di parmigiano-reggiano

Preparazione:
La sera prima mettete a bollire un pezzo di carne di manzo per bollito. Raccoglietene il brodo e mettetelo in frigo.
Il giorno successivo, prendete una bistecchiera, tagliate le fette di pane e tostatele all'interno e all'esterno. Quando sono ben grigliate, tiratele fuori e imburratele.
Scaldate a questo punto il brodo.
Sistemate in un piatto fondo le fette di pane imburrate (2 per piatto). Rompete un uovo e adagiatelo sopra.
Quando il brodo sarà quasi bollente versatelo sopra al pane e all'uovo, facendo attenzione a non romperlo. Aggiungete il parmigiano e servite molto caldo.
Da gustare con un Oltrepò Pavese invecchiato, naturalmente.