sabato 16 novembre 2013

FRIULAN CIALZONS - CIALZONS FRIULANI



Foto stock: pasta2Ingredients for 4 people:

200 grams of flour
3 eggs
30 grams of raisins
100 grams of curd
200 grams of spinach
1 teaspoon cinnamon
100 grams of butter
12 fresh sage leaves
12 fresh mint leaves
4 tablespoons of cheese Montasio
breadcrumbs
cocoa
oil

preparation:
In a bowl large enough to put flour, 2 eggs , olive oil and a dash of water. With your hands mix everything until it forms a smooth ball and smooth.
Cover with a cloth and put it to rest for 20 minutes.
Then washed spinach, boil them in hot water and then chop finely .
Now put them in another bowl and add the ricotta inside also , raisins , cocoa (a little) , cinnamon, remaining egg and 60 grams of bread crumbs to bind it all .
Roll out the dough into a pastry now and with a pasta bowl medium cut many records as it is the pasta.
Put in a teaspoon of dough and fold the flap and brushing the edges with egg white shut the door in order to get a crescent.
When you have finished the filling and the dough , put the water to boil and cook the cialzons . A water bath instead , melt the butter with the sage and mint leaves.
Serve the pasta in a shallow dish and pour over the sauce and sage .






Ingredienti per 4 persone:

200 grammi di farina
3 uova
30 grammi di uva sultanina
100 grammi di ricotta
200 grammi di spinaci
1 cucchiaino di cannella
100 grammi di burro
12 foglie di salvia fresca
12 foglie di menta fresca
4 cucchiai di formaggio Montasio
pangrattato
cacao
olio 

Preparazione:
In una terrina abbastanza larga mettete farina, 2 uova, olio e un goccio di acqua. Con le mani amalgamate il tutto fino a formare una palla liscia e omogenea.
Copritela con un telo e mettetela a riposare per 20 minuti.
Lavate quindi gli spinaci, lessateli in acqua calda e tritateli poi molto finemente.
Metteteli adesso in un'altra ciotola e unite all'interno anche la ricotta, le uvette, il cacao (poco), la cannella, l'uovo rimanente e 60 grammi di pangrattato per legare il tutto.
Stendete adesso l'impasto in una spianatoia e con un coppa pasta medio tagliate tanti dischi quanto è la pasta.
Mettete all'interno un cucchiaino di impasto poi ripiegate il lembo e spennellando le estremità con l'albume richiudetelo in modo da ottenere una mezzaluna.
Quando avrete terminato sia la pasta che il ripieno, mettete l'acqua a bollire e cuocete gli cialzons. A bagno maria invece, fate fondere il burro con la salvia e le foglie di menta.
Servite la pasta in un piatto piano e versate sopra la salsa con la salvia.