venerdì 24 ottobre 2014
PINZIMONIO WITH MUSTARD SAUCE - PINZIMONIO CON SALSA ALLA SENAPE
The dip is a great dish to enjoy a healthy " crudités " of vegetables. The emulsion that I chose for my personal sauce is a special sauce made with olive oil, mustard , honey and lime fantastic ... trust me !
Ingredients for 4 people:
1 thistle ( if you find it again, otherwise a red radicchio )
4 hard-boiled eggs
8 previously boiled onions borettane
2 yellow peppers
2 fennel
2 heads of Belgian endive
2 boiled potatoes before
for the emulsion :
15 tablespoons of extra virgin olive oil
half a tablespoon of Dijon mustard
the juice of one lime
1 tablespoon honey
preparation
Take more raw vegetables , mondatele and wash them very thoroughly. Cut them as best you like and then do the same with the potatoes and hard boiled eggs. Let the onions whole borettane .
Prepare the emulsion putting all the required ingredients in a glass jar with a lid large enough . Close it well then shake vigorously. Pour into 4 bowls by now vinaigrette and serve to diners , who then will be able to use in their own bowl with the vegetables they want.
Il pinzimonio è un ottimo piatto per gustare una salutare "cruditè" di verdure. L'emulsione che ho scelto per questo mio personale intingolo è una particolare salsa fatta con olio, senape, miele e lime...fantastica credetemi!!
Ingredienti per 4 persone:
1 cardo (se lo trovate ancora, altrimenti una cespo di radicchio rosso)
4 uova sode
8 cipolle borettane bollite precedentemente
2 peperoni gialli
2 finocchi
2 cespi di indivia belga
2 patate lessate prima
per l'emulsione:
15 cucchiai di olio extravergine di oliva
mezzo cucchiaio di senape di Digione
il succo di un lime
1 cucchiaio di miele
Preparazione
Prendete le verdure ancora crude, mondatele e lavatele molto accuratamente. Tagliatele quindi come meglio gradite e fate allo stesso modo anche con le patate e le uova sode. Lasciate intere le cipolle borettane.
Preparate l'emulsione mettendo tutti gli ingredienti richiesti in un barattolo in vetro abbastanza grande con il coperchio. Chiudetelo bene quindi scuotetelo energicamente. Versatelo adesso in 4 ciotole da pinzimonio e servitelo ai commensali, i quali avranno modo quindi di servirsi nella propria ciotolina con le verdure che desiderano.