giovedì 2 gennaio 2014

FILEJIA PASTA OF TROPEA WITH 'NDUJA DI SPILINGA - FILEJIA CON NDUJA E CIPOLLA ROSSA




The "filejia" is a short pasta from the shape more or less similar to Trofie but longer. It is produced in the area of ​​Tropea is produced here as well as the classic red onion. The ndujia however, is the typical sauce of Spilsby, considered very "aphrodisiac." It is also used to fight flu and bronchitis.

Ingredients for 4 people: 
320 grams of pasta filejia
2 tablespoons nduja
2 red onions
5 slices of sopressata Calabrian
1 glass of white wine
1 clove of garlic
80 grams of ricotta cheese from Puglia
oil, salt

Preparation: 
Take a pan and make a sauce with olive oil, salt and garlic. Meanwhile, cut the onion very fine and add to the mixture. Add 1 cup of water, lower the heat, cover and simmer for about 10 minutes. Then add the sauce 'nduja, the glass of wine and in the meantime, cook the pasta. When it is ready, drain and pour into the pan. Bring to the table and sprinkle with ricotta salata Puglia.
The recommended wine is a wine "decided" and supported seen the power of this dish: A Sant'Anna di Capo Rizzuto Island DOC.


La "filejia" è una pasta corta dalla forma più o meno simile alle trofie ma più lunga. Viene prodotta nel comprensorio di Tropea così come qui viene prodotta la classica cipolla rossa. La ndujia è invece la tipica salsa di Spilinga, considerata molto "afrodisiaca" . Viene inoltre usata per combattere influenze e bronchiti.

Ingredienti per 4 persone:
320 grammi di pasta filejia
2 cucchiai di nduja
2 cipolle di Tropea
5 fettine di sopressata calabra
1 bicchiere di vino bianco
1 spicchio di aglio
80 grammi di ricotta salata pugliese
olio, sale

Preparazione:
Prendete una padella e fate un soffritto con olio, sale e aglio. Nel frattempo tagliate le cipolle molto fini e aggiungetele al soffritto. Aggiungete 1 bicchiere di acqua, abbassate il fuoco, coprite e lasciate cuocere per circa 10 minuti. Aggiungete quindi la salsa 'nduja, il bicchiere di vino e nel frattempo fate cuocere la pasta. Quando sarà pronta, scolatela e versatela all'interno della padella. Portate in tavola e cospargete con della ricotta salata pugliese.
Il vino consigliato è un vino "deciso" e sostenuto visto la forza di questo piatto: Un Sant'Anna di Isola di Capo Rizzuto DOC.