mercoledì 29 gennaio 2014

"DUN DIRET" GNOCCHI OF MAIRA VALLEY REVISITED - DUN DIRET DELLA VAL MAIRA RIVISITATI




Ingredients for 4 people:
16 potatoes
8 organic eggs (the original recipe says as many as 4 per person but to me it seems really too much . 2 heads are more than enough )
100 grams of butter (an ingredient in the sauce )
6 sprigs of thyme (ingredient seasoning )
80 grams of cheese " Toma Fraisse " ( dressing ingredients )
300 grams of wheat flour
80 grams of grated Castelmagno
oil, salt, pepper

preparation:
Boil the potatoes in their skins . When they are ready , peel and mash the potato masher. Put them in a bowl with the eggs and flour adding a little at a time, and especially sifted . Add the chopped Castelmagno quite fine ( if you can !) , And then , with his hands creating a homogeneous mixture which must be neither soft nor hard.
Now put the water to boil . Meanwhile, prepare the sauce by putting in a saucepan with the butter in a double boiler Tomme de fraisse cut into small pieces and sprigs of thyme. Melt everything together and mix well by turning the whole thing ( remember to remove the sprigs of thyme !) .
Take now spoonfuls of dough into the boiling water and throw dun directly . When they come to the surface, drain them and put them in dishes , maybe terracotta preheated before. Season with the hot sauce, toma .
Practically the dumplings are very special and tasty !

The revision is the addition of Castelmagno cheese, and seasoning that does not include the thymus nor much less the " toma fraisse " which is a soft cheese consistency , very tasty even if it is not produced in Val Maira , but Val Varaita.

Ingredienti per 4 persone:
16 patate
8 uova biologiche (la ricetta originale dice addirittura 4 per persona ma a me sembrano veramente troppe. 2 a testa sono più che sufficienti)
100 grammi di burro (ingrediente del condimento)
6 rametti di timo (ingrediente del condimento)
80 grammi di formaggio "Toma di Fraisse" (ingredienti del condimento)
300 grammi di farina integrale
80 grammi di Castelmagno grattugiato
olio, sale, pepe

Preparazione:
Mettete a bollire le patate con la buccia. Quando saranno pronte, sbucciate e schiacciatele allo schiacciapatate. Mettetele in una terrina con le uova e la farina aggiunta poco alla volta e soprattutto setacciata. Aggiungete il Castelmagno sminuzzato abbastanza fine (se ci riuscite!!), quindi, con le mani create un impasto omogeneo che non deve essere nè molle, nè duro. 
Mettete ora l'acqua a bollire. Nel frattempo preparate il condimento mettendo in un pentolino a bagno maria  il burro con la toma di fraisse tagliata a pezzi piccoli e i rametti di timo. Fate sciogliere il tutto e amalgamate bene girando il tutto (ricordatevi di togliere i rametti di timo!!). 
Prendete adesso delle cucchiaiate di impasto di dun diret e buttateli nell'acqua bollente. Quando verranno a galla, scolateli e metteteli in piatti, magari in terracotta, preriscaldati prima. Condite con la salsa alla toma calda.
Praticamente sono degli gnocchi molto particolari e saporiti! 

La rivisitazione sta nell'aggiunta del Castelmagno grattugiato, e nel condimento che non contempla nè il timo ne tanto meno "la toma di fraisse" che è un formaggio dalla consistenza molle, molto saporito anche se non è prodotto in Val Maira, ma in Val Varaita.