giovedì 30 gennaio 2014

OCCITAN PASTA (LES CROSETS) IN GREY SAUCE - PASTA OCCITANA IN SALSA GRIGIA


Ingredients for 4 people:
For the pastry dough:
4 ounces of flour type "0"
3 organic eggs
2 tablespoons extra virgin olive oil
Sale
very little water

For the sauce
100 grams of butter
1 white onion
3 glasses of whole milk
200 ml cream
150 grams of herbs of Provence Nostrale cheese
green pepper

preparation:
Put in a mixing all the ingredients needed to make the dough and set the program on the dough (it would be useful to put aside for a moment the technology and use arms and hands ... but for reasons of time :-))
Let it sit for 40 or 50 minutes, the dough then roll it out on a plane, do with it as a breadstick long and with a size dumplings, cut many small pieces. If you want you can give it the shape of orecchiette, before squeezing slightly and then, with a finger, press them inward.
Prepare the sauce now.
Make a sauce with onion and butter, and when the onion is browned, remove it and add the milk, pieces of Nostrale, cream and green pepper.
Cook over low heat for about 10 minutes, then put to boil the pasta.
When they are ready, add the sauce created.
Serve with a Dolcetto d'Alba.

Ingredienti per 4 persone:
Per l'impasto della pasta:
4 etti di farina tipo "0"
3 uova biologiche
2 cucchiai di Olio extravergine di Oliva
Sale
Pochissima acqua

Per la salsa
100 grammi di burro
1 cipolla bianca
3 bicchieri di latte intero
200 ml di panna
150 grammi di Nostrale alle erbe di Provenza
pepe verde

Preparazione:
Mettete in una impastatrice tutti gli ingredienti necessari a fare la pasta e impostate il programma sull'impasto (sarebbe utile mettere da parte per un attimo la tecnologia e usare braccia e mani...ma per ragioni di tempo!!:-))
Lasciate riposare per 40, 50 minuti la pasta poi stendetela su un piano, fatene come un grissino lunghissimo e con un taglia gnocchi, tagliatene tanti pezzi piccoli. Se volete potete dargli la forma delle orecchiette, prima schiacciando leggermente e poi, con un dito, pressarli verso l'interno.
Preparate adesso la salsa.
Fate un soffritto con cipolla e burro; quando la cipolla si sarà imbiondita, toglietela e aggiungete il latte, i pezzi di Nostrale, la panna e il pepe verde.
Cuocete a fuoco basso per circa 10 minuti, poi mettete a bollire la pasta.
Quando saranno pronti aggiungete la salsa creata e condite.
Accompagnate con un Dolcetto d'Alba.