martedì 20 maggio 2014

SPAGHETTI WITH FRESH CLAMS - SPAGHETTI CON VONGOLE FRESCHE


Ingredients for 4 people:
350 grams of durum wheat spaghetti
80 grams of fresh clams (the weight you want without the shell of course)
parsley
E.V.O oil, garlic, salt and pepper.

preparation:
Put the clams in their shells still closed in a pot with water and salt for about 2 hours so that they purge all the impurity, and they can open.
Spend two hours, boil the water and make sure that each shell is opened. Turn off the heat and cover.
In the meantime, take a pan and fry the oil with the garlic.
Shelled clams taking all the bare essentials in their shells for garnish.
Sauté a few minutes. Put to this point, the pot of water for spaghetti.
When you are ready, drain, put in the pan to jump and serve very hot.
To be enjoyed with a Vermentino di Sardegna, cool


Ingredienti per 4 persone:
350 grammi di spaghetti di grano duro
80 grammi di vongole veraci fresche (il peso si intende ovviamente senza il guscio)
prezzemolo
olio E.V.O, aglio, sale, pepe.

Preparazione:
Mettete le vongole con il guscio ancora chiuso in una pentola con acqua e sale per 2 ore circa in modo tale che si spurghino e che si aprano.
Passate le 2 ore fate bollire l'acqua e accertatevi che ogni singola conchiglia si sia aperta. Spegnete il fuoco e coprite.
Nel frattempo prendete una padella e fate soffriggere l'olio con l'aglio.
Sgusciate tutte le vongole tenendo lo stretto necessario con il guscio per guarnire.
Fate saltare qualche minuto. Mettete a questo punto la pentola d'acqua per gli spaghetti.
Appena pronti, scolate, mettete nella padella a saltare e servite molto caldi.
Da gustare con un Vermentino di Sardegna, fresco.