venerdì 16 maggio 2014

PIEDMONTESE CAPUNET - CAPUNET PIEMONTESE




Ingredient for 3 persons:
6 savoy cabbage leaves
100 grams of parboiled rice
80 grams of beef sausage Bra
3 sprigs of thyme
3 sprigs of rosemary
3 sprigs of myrtle
salt and pepper
oil

preparation:
Take a pot and boil the cabbage leaves for about 10 minutes.


















Drain with a slotted spoon and keep aside .
Always in the same water , put the parboiled rice and cook 15 minutes.



















Drain all the water and put the rice in a bowl. Now put the sausage and fry .

















Mix it with the rice and keep it aside.



















Once the leaves have cooled down , very gently squeeze to make him lose all the water. Arrange them on a cutting board and then fill it with 2 tablespoons of rice and sausage for each leaf. Re-close it and bind them with a kitchen string so that they do not lose the filling when baking .
Put them in a pan with olive oil and butter curls on each roll .
















And now ... now comes the time for baking ! What mournful notes !
There are 2 possibilities . The first is : bake at 160 degrees in MULTI mode ( both above and below ) for 35 minutes without browning . The second is bake at 180 degrees for 25 minutes gratinando the last 10 . I opted for this solution and I must say I was very satisfied. I can not quite tell if the first one is the best because, I have not had the way to try it. So you decide what is the best !
Serve very hot with a nice glass of Chianti Gallo Nero.

Ingredienti per 3 capunet:
6 foglie di verza
100 grammi di riso parboiled
80 grammi di salsiccia di manzo di Bra
3 rametti di timo
3 rametti di rosmarino
3 rametti di mirto
sale, pepe
olio

Preparazione:
Prendete una pentola e lessate le foglie di verze per circa 10 minuti. Scolatele con una schiumarola e tenetele da parte.
Sempre nella stessa acqua, mettete il riso parboiled e fate cuocere 15 minuti.
Scolate tutta l'acqua e mettete il riso in una ciotola. Mettete adesso la salsiccia e fate rosolare.
Amalgamatela con il riso e tenetela da parte.
Una volta che le foglie si saranno raffreddate, con molta delicatezza strizzatele per fargli perdere tutta l'acqua. Disponetele su un tagliere poi riempitele con 2 cucchiai di riso e salsiccia per ogni foglia. Richiudetele e legatele con uno spago da cucina in modo tale che non perdano il ripieno quando cuociono.
Mettetele in una teglia con olio e riccioli di burro sopra ogni singolo involtino.
E adesso...adesso viene il momento della cottura in forno!! Quali dolenti note!
Ci sono 2 possibilità. La prima è: cuocere a 160 gradi in modalità multicottura (sia sopra che sotto) per 35 minuti senza gratinatura. La seconda è cuocere a 180 gradi per 25 minuti gratinando gli ultimi 10. Io ho optato per questa soluzione e devo dire che sono rimasto molto soddisfatto. Non posso assolutamente dire se la prima sia la migliore in quanto, non ho avuto modo di provarala. Decidete voi qual'è la migliore!
Servite caldissimi con un buon bicchiere di Chianti Gallo Nero.