domenica 18 maggio 2014

LIGURIAN FUGASSA WITH AROMATIC HERBS AND TOMATOES - FOCACCIA ALLE ERBE AROMATICHE

Ingredients for 3 persons:
for the "special" yeast:
12 grams of beer yeast
100 ml of tepid water
1 table spoon of durum wheat
1 little tablespoon of sugar

For the mixture:
250 grams of durum wheat type "00"
100 ml of water
1 little tablespoon of sugar
oil, salt

For the condiment:
2 little tablespoons of: thyme, marjoram, oregano essicated, and 1 branch of Rosemary, some little tomatoes.

Procedure:
Prepare the yeast putting in a bowl all the ingredients who you need (wheat, water, etc). Mix all and then leave to repose. In the meantime prepare the mixture in a mixing machine and add in the "special" yeast. Now switch on the  kneader  and make work for almost 15 minutes. Then stop and leave it to repose for 2 hours.
After this get the mixture out from the machine and extend it in a terrine. Add in the aromatic herbs and the tomatoes and get all in the oven for 15 minutes at the temperature of 493,15 celsius (please control the exact convertion temperature. in gradoes it is 220).
Take off from the oven...and Buon appetito! 


Ingredienti per 3 persone:
Per il lievito "speciale":
12 grammi di lievito di birra
100 ml di acqua tiepida
1 cucchiaio di farina 0
1 cucchiaino di zucchero.

Per l'mpasto:
250 gr di farina tipo 00
100 ml di acqua
1 cucchiaino di zucchero
olio sale.

Per il condimento:
2 cucchiaini di timo essiccato, 2 di maggiorana e 2 di origano sempre essiccati. 1 rametto di rosmarino, qualche pomodorino.

Procedimento:
Preparare il lievito mettendo in una scodellina gli ingredienti necessari (lievito di birra, acqua, farina zucchero etc). Amalgamare il tutto e lasciare riposare. Nel frattempo preparate l'impasto in una impastatrice e aggiungetevi il lievito "speciale". Accendete la macchina e fate miscelare (circa un quarto d'ora). Fate riposare il tutto almeno 2 ore.
Poi tirate fuori e stendete in una terrina dandogli la forma che preferite. Aggiungetevi sopra il rosmarino, la maggiorana, il timo, l'origano e i pomodorini.
Infornate a 220 gradi per 15 minuti.
Sfornate e servite.

Apporto calorico per persona: 350 circa ogni 100 grammi
Tempo di digestione: Medio.