venerdì 4 aprile 2014

SOUP WITH FAVE - MINESTRA DI FAVE



The broad bean soup ... that goodness ! Traditional peasant dish of southern Italy has become , over the years , a delicacy nationally and internationally. I have proposed here is the recipe with dried beans waiting to make one with fresh fava beans in the garden waiting to grow my own !

Ingredients for 4 people:
320 grams of spaghetti
340 grams of dried fava beans
1.5 liters of vegetable stock
1 tablespoon of tomato paste
1 glass of white wine
10 basil leaves , chopped
oil, salt, pepper , parsley

preparation:
Take a pot, maybe if you have a crock . Fry onion in oil , then add 1 tablespoon of tomato paste , 40 grams of dried beans slightly softened and blended with half a glass of white wine. Cook in this way for 5 minutes. Now add the vegetable broth and pour the remaining beans . Add salt , cover and cook over low heat for about 30 minutes. When the consistency of the beans will be ok add pasta and cook chopped for cooking time required by the pasta. Pepper and then sprinkle with parsley and basil above . This excellent herb will give additional flavor and aroma to the dish


La minestra di fave...che bontà! Piatto della tradizione contadina dell'Italia meridionale è diventato, nel corso degli anni, una squisitezza nazionale e internazionale. Io ho qui proposto la ricetta con le fave secche in attesa di farne una con le fave fresche aspettando che crescano le mie nell'orto!!

Ingredienti per 4 persone:
320 grammi di spaghetti 
340 grammi di fave secche 
1.5 litri di brodo vegetale
1 cucchiaio di concentrato di pomodoro
1 bicchiere di vino bianco
10 foglie di basilico tritato
olio, sale, pepe, prezzemolo

Preparazione:
Prendete una pentola, magari se la avete una in coccio. Soffriggete olio e cipolla, poi aggiungete 1 cucchiaio di concentrato di pomodoro, 40 grammi di fave secche leggermente ammorbidite e sfumate con mezzo bicchiere di vino bianco. Cuocete in questo modo per 5 minuti. Aggiungete adesso il brodo vegetale e versate il rimanente delle fave. Salate, coprite e cuocete a fuoco basso per circa 30 minuti. Quando la consistenza delle fave sarà ok unite la pasta spezzettata e fate cuocere per il tempo di cottura richiesto dalla pasta. Pepate quindi e cospargete di prezzemolo e soprattutto basilico. Questa ottima erba aromatica conferirà ulteriore profumo e sapore al piatto