sabato 26 aprile 2014

RISOTTO OF THE TOWN OF BRA WITH BRACIUK CHEESE - RISOTTO DI BRA CON FORMAGGIO BRACIUK


Ingredients for 4 people:
320 grams  of Arborio rice
needed for the sauce (onion, celery, carrot )
1 glass of white wine
90 grams of hard cheese " Braciuk " (matured in casks of wine and flavored ) cheese
150 grams of beef sausage "Bra"
80 grams of tomato paste to the Piedmont ( see recipe on my blog)
1 liter of vegetable stock
oil, butter , salt and pepper

preparation:
Take a deep pan and make a sauce with olive oil, celery, onion and carrot.
Remove the skin from the sausage incidendola from below upwards and finely crumble . Let it brown , then add the wine and blend . let it evaporate then add the tomato paste .
Cook for and pour the broth. Turn occasionally so that it does not stick to the bottom.
The broth used should be more than enough to cook , and if that was not enough , however, add a glass of hot water.
Taste and when the risotto is almost cook , remove from heat and stir in the butter and cheese Braciuk .
Serve hot with the excellent Nebbiolo of Alba.






link to a little explanation about "bra ciuk"
http://www.giolitocheese.it/curiosita.aspx

Ingredienti per 4 persone:
320 grammi di riso Arborio
occorrente per il soffritto (cipolla, sedano, carota)
1 bicchiere di vino bianco
90 grammi di formaggio stagionato "Braciuk" (stagionato e insaporito in botti di vino) grattugiato
150 grammi di salsiccia di vitellone "Bra"
80 grammi di conserva di pomodoro alla piemontese (vedi ricetta nel mio blog)
1 litro di brodo vegetale
olio, burro, sale e pepe

Preparazione:
Prendete una pentola alta e fate un soffritto con olio, sedano, cipolla e carota.
Togliete la pelle alla salsiccia incidendola dal basso verso l'alto e sminuzzatela finemente. Fatela dorare, poi aggiungete il vino e sfumate. fate evaporare poi aggiungete la conserva di pomodoro. 
Fate insaporire e versate il brodo. Girate di tanto in tanto in maniera tale che non si attacchi al fondo. 
Il brodo usato dovrebbe essere più che sufficiente alla cottura; se non bastasse, comunque, aggiungete un bicchiere di acqua calda.
Assaggiate e quando il risotto, sarà al dente, togliete dal fuoco e mantecate con il burro e il formaggio Braciuk.
Servite caldo con dell'ottimo Nebbiolo di Alba.

Link a un sito che vi spiega cos'è il braciuk
http://www.giolitocheese.it/curiosita.aspx