venerdì 11 aprile 2014

RYE'S BREAD WITH SEEDS OF FLAX WITH YEAST MOTHER - PANE DI SEGALE E SEMI DI LINO CON LIEVITO MADRE



The preparation of the bread with yeast is something quite complicated if you do it the first time, but going forward with the subsequent preparation is able to give you many satisfactions! Its unique taste and its great susceptibility to conservation, this bread is an excellent product and something healthy. Let us now calmly what we need and how to prepare it:

Ingredients for 4 people: 
600 grams of rye flour 
200 grams of wheat flour type 0 
50 grams of whole wheat flour 
400 grams of water 
100 grams of sourdough prepared previously 
1 tablespoon of flax seed 
1 tablespoon olive oil EVO

Preparation: 
THE NIGHT BEFORE: 
Take a bowl and put in the yeast that you prepared earlier. Add 400 ml of warm water, a pinch of salt and let it melt. Then add a generous teaspoon of honey (or if you want to barley malt) and 50 grams of whole wheat flour. Mix well and put it all in a glass container. Cover and let stand until the next morning.

THE MORNING 
Take three quarters of yeast and put it in the machine to make bread or dough with rye flour, 400 ml of water (which you should have considered an elastic dough but not hard), type 0 flour and linseed . Knead then then let it sit inside the machine itself for other 4/6 hours.
Then bake in the oven at 200 degrees for 20/25 minutes or in the bread machine with the program area of ​​your machine.
The great strength of this bread is that it is not only tasty but also very healthy and in its preservation that can last 5 or 6 days.
At the yeast that you have advanced, aggiungetegli other white flour, stir well until it has assumed a semi-solid consistency, then put it in another glass bowl and place it in the fridge. It can withstand up to a week in the fridge.



La preparazione del pane con lievito madre è un qualcosa di abbastanza complicato se lo si fa la prima volta, ma andando avanti con le successive preparazioni è in grado di darvi innumerevoli soddisfazioni!! Il suo gusto unico e la sua grande predisposizione alla conservazione, fa di questo pane un qualcosa un prodotto eccellente e sano. Vediamo adesso con calma quello che ci serve e come fare a prepararlo:

Ingredienti per 4 persone:
600 grammi di farina di segale
200 grammi di farina di grano tipo 0
50 grammi di farina integrale
400 grammi di acqua
100 grammi di lievito madre preparato precedentemente
1 cucchiaio di semi di lino
1 cucchiaio di olio extravergine di oliva

Preparazione:
LA SERA PRIMA:
Prendete una ciotola e mettete all'interno il lievito madre che avete preparato precedentemente. Aggiungete 400 ml di acqua tiepida, un pizzico di sale e fatelo sciogliere. Aggiungete quindi un cucchiaino abbondante di miele (o se volete di malto d'orzo) e 50 grammi di farina integrale. Mescolate bene e mettete tutto in un contenitore di vetro. Coprite e fate riposare fino al mattino dopo.

AL MATTINO:
Prendete 3/4 di lievito e mettetelo nella macchina per fare il pane o nell'impastatrice, con la farina di segale, 400 ml di acqua (considerate che dovrete avere un impasto elastico ma non duro), la farina tipo 0 e i semi di lino. Impastate quindi poi lasciate riposare all'interno della macchina stessa per altre 4 / 6 ore.
Cuocetelo quindi in forno a 200 gradi per 20 / 25 minuti o nella macchina del pane con il programma cottura della vostra macchina.
La grande forza di questo pane sta nel fatto che non solo è salutare e molto saporito ma anche nella sua conservazione che può durare anche 5 o 6 giorni. 
Al lievito madre che avete avanzato, aggiungetegli altra farina bianca, mescolatelo bene fino a quando non avrà assunto una consistenza semi solida, poi mettetelo in un'altra ciotola in vetro e sistematelo in frigo. Può resistere in frigo al massimo una settimana.