sabato 26 aprile 2014

SALAD OF OCTOPUS WITH FRESH BROAD BEANS AND MUSCARI COMOSUM - INSALATA FREDDA DI POLIPO CON FAVE FRESCHE E LAMPAGIONI



the "Muscari comosum", commonly called in Italian "lampagione", is a bulb of a plant that grows in the regions of southern Italy and especially in Basilicata and Puglia. The slightly bitter taste and crunchy texture make it very special and attractive. I wanted to combine it with the taste of the sea that the octopus has the sweetness and aroma of the beans raw potatoes. Eventually led to a dish full of flavor with different textures and smells wonderful. 

Ingredients for 4 people: 
1 polyp from rock weighing about 1.5 kilograms 
100 grams of oil lampagioni 
100 grams of peeled raw beans 
2 boiled potatoes previously 
oil, lemon, parsley 
salt, chili 

Preparation: 
Wash the octopus thoroughly in cold water,


then place in a saucepan with a little water, a little salt, and a glass of good white wine. Close the lid and cook on low heat for 45 minutes. Turn it every so often so that it will cook evenly. After this time tasted and check for doneness you prefer: for example, I love the octopus does not just soft. Its consistency should be "callous" but of course edible and digestible then. If passed the 45 minutes you do not like the texture yet, cook for another 10 minutes. When cooked, cut into pieces not very big and place in a salad bowl with potatoes, lampagioni, peeled fava beans, olive oil, lemon, parsley and coarsely chopped chilli (if approved) finely chopped. Serve at room temperature 


il "muscari comosum", chiamato volgarmente in italiano "lampagione", è un bulbo di una pianta che cresce nelle regioni del meridionali dell'Italia ed in special modo in Basilicata e Puglia. Il sapore leggermente amarognolo e la consistenza croccante lo rendono molto particolare e allettante. Io ho voluto abbinarlo al sapore del mare che il polipo ha, alla dolcezza delle fave crude e all'aroma delle patate. Alla fine è nato un piatto pieno di sapore con consistenze diverse e profumi meravigliosi.

Ingredienti per 4 persone:
1 polipo da scoglio del peso di circa 1,5 chilogrammi
100 grammi di lampagioni sott'olio
100 grammi di fave sbucciate crude
2 patate lessate precedentemente
olio, limone, prezzemolo
sale, peperoncino

Preparazione:
Lavate abbondantemente il polipo in acqua fredda, quindi mettetelo in una pentola con poca acqua, un poco di sale, e un bicchiere di buon vino bianco. Chiudete il coperchio e fate cuocere a fuoco basso per 45 minuti. Giratelo ogni tanto in modo da farlo cuocere uniformemente. Passato il tempo assaggiate e verificate il grado di cottura che più preferite: io ad esempio amo il polipo non proprio morbido. La sua consistenza deve essere "callosa" ma ovviamente mangiabile e quindi digeribile. Se, passati i 45 minuti non vi piace ancora la consistenza, cuocete ancora per altri 10 minuti. A cottura ultimata, tagliatelo a pezzi non molto grandi e mettetelo in una insalatiera con le patate, i lampagioni, le fave sbucciate, l'olio, il limone, il prezzemolo tritato grossolanamente e il peperoncino (se lo gradito) tritato fine. Servite a temperatura ambiente