Ingredients for 4 people:
4 fresh squid
1 glass of white wine
2 potatoes
For the cream:
50 grams of almonds,
1 red pepper, 1 yellow
100 grams of cream
1 teaspoon oil
preparation:
Carefully clean the squid, wash them thoroughly and place in a baking pan by spraying with white wine and a little oil.
Take a vegetable peeler, remove the peel and cut the whole potato using the same instrument in such a way as to obtain chips.
Preheat the oven to 180 degrees and bake for 25 minutes. In the meantime, take a glass mixer put in all the necessary ingredients for cream and blend it all trying to shred everything as much as possible.
As soon as the squid is ready for the oven. In a plate, make a sort of long strip of pepper cream and almonds. Lie down on the side of the squid and chips. Further decorated with a few sprigs of fresh thyme and serve.
To be combined with a pinkish Nardo, obviously fresh.
Ingredienti per 4 persone:
4 calamari freschi
1 bicchiere di vino bianco
2 patate
Per la crema:
50 grammi di mandorle,
1 peperone rosso, 1 giallo
100 grammi di panna liquida
1 cucchiaino di olio
Preparazione:
Pulite attentamente i calamari, lavateli abbondantemente e metteteli in una teglia da forno irrorandoli con del vino bianco e un poco di olio.
Prendete un pelapatate, togliete la buccia e tagliate tutta la patata usando lo stesso strumento in modo tale da ottenere delle chips.
Accendete il forno a 180 gradi e cuocete per 25 minuti. Nel frattempo prendete un bicchiere da mixer mettete dentro tutti gli ingredienti necessari per la crema e frullate il tutto cercando di sminuzzare tutto il più possibile.
Non appena il calamaro è pronto, sfornate. In un piatto fate una sorta di lunga striscia di crema di peperoni e mandorle. Adagiatevi sopra il calamaro e a fianco le chips. Decorate ulteriormente con qualche rametto di timo fresco e servite.
Da abbinare con un Nardò rosato, ovviamente fresco.