giovedì 12 giugno 2014

PUDDING OF RICOTTA AND MIRTILLI WITH TRIUMPH OF FRUIT - BUDINO DI RICOTTA E MIRTILLI CON TRIONFO DI FRUTTA


A dessert full of fresh flavors and colors. The fresh fruit, greek yogurt, cottage cheese, blueberries .. in short, something really special although a little long to prepare.

Ingredients for 4 people:
500 grams of fresh ricotta
2 organic eggs plus one yolk
4 tablespoons of flour
100 grams of brown sugar
125 grams of fresh blueberries
powdered sugar

Preparation:
Whip the egg yolks in a bowl large enough. When they have taken on a creamy therefore consistent, in another bowl whip the egg whites until stiff with a half tablespoon of powdered sugar. Now take another container and put into a strainer ricotta. Put the egg yolks in now mounted, flour, sugar and stir well everything. Puree the blueberries in a blender, then add them to the mixture. Turn again everything well then add the egg whites until stiff and stirring from the bottom up slowly create a homogeneous mixture. Grease the molds from the oven now (not quite to the brim because the oven will effect "souffle"!) And bake at 180 degrees for about 30/35 minutes. When cooked obtained, let it cool completely and then remove it from the mold and serve with fresh maybe greek yogurt, cherries and apricots.


Un fresco dessert pieno di sapori e colori. La frutta fresca, lo yogurt greco, la ricotta, i mirtilli..insomma qualcosa di veramente speciale anche se un poco lungo da preparare.

Ingredienti per 4 persone:
500 grammi di ricotta fresca
2 uova biologiche più un tuorlo
4 cucchiai di farina
100 grammi di zucchero di canna
125 grammi di mirtilli freschi
zucchero a velo

Preparazione:
Montate i tuorli in una ciotola abbastanza capiente. Quando avranno assunto una cosistenza cremosa, in un'altra ciotola montate gli albumi a neve ferma con un mezzo cucchiaio di zucchero a velo. Prendete ora un altro contenitore e passate in un passino la ricotta. Mettete ora dentro i tuorli montati, la farina, lo zucchero e girate bene il tutto. Frullate i mirtilli in un frullatore poi aggiungeteli al composto. Girate ancora bene il tutto poi unite gli albumi  montati a neve e mescolando dal basso verso l'alto lentamente create un impasto omogeneo. Imburrate adesso degli stampi da forno (non proprio fino all'orlo perchè nel forno faranno effetto "souffle"!) e infornate a 180 gradi per circa 30 / 35 minuti. A cottura ottenuta, fatelo raffreddare completamente quindi toglietelo dallo stampo e servitelo magari fresco con yogurt greco, ciliegie e albicocche.