martedì 3 giugno 2014

FOCACCIA WITH KAMUT AND CONCASSE' OF TOMATOES - FOCACCIA DI KAMUT CON CONCASSE' DI POMODORI


Ingredients for 4 people:
focaccia dough to prepared the day before (see recipes in my blog) with addition of 80 grams of kamut flour
4 tomatoes bunch large enough
8 sprigs of parsley
1 teaspoon balsamic vinegar of Modena
oil, salt, pepper

preparation
As already mentioned, the recipe of the cake is the same as the other long rising but this time I added the flour Kamut and I proceeded to cook at different temperature and mode for a total time of about 30 minutes.
To the obtained mixture , always proceed in the same way by placing a sheet of greaseproof paper and oiling the bottom of the same . Roll out the dough into using a spatula . At this point initially bake at 200 degrees for 10 minutes in a static oven . Then passes to 180 in a convection oven only on the bottom for 10 minutes , and finally at 180 degrees ventilated on all surfaces . Cooking in this way, I noticed that the dough was left outside was very crispy and soft on the inside though , kamut flour , tended to make it more "rough" than the previous . Anyway , I cooked the Focaccio oiled with olive oil served with a savory diced tomatoes and parsley. A great appetizer although very laborious.

Ingredienti per 4 persone:
impasto per focaccia preparato il giorno prima (vedi ricette nel mio blog) con aggiunta di 80 grammi di farina di kamut
4 pomodori grappolo abbastanza grandi
8 rametti di prezzemolo
1 cucchiaino di aceto balsamico di Modena
olio, sale, pepe

Preparazione
Come già detto, la ricetta della focaccia è uguale alle altre a lunga lievitazione ma questa volta ho aggiunto la farina di Kamut e ho provveduto a cuocere a differenti temperatura e modalità per un tempo totale di circa 30 minuti.
Ad impasto ottenuto, procedete sempre allo stesso modo mettendo un foglio di carta forno e  oliando il fondo della stessa. Stendete all'interno l'impasto aiutandovi con una spatola. A questo punto cuocete inizialmente a 200 gradi per 10 minuti a forno statico. Passate quindi a 180 a forno ventilato solo sulla parte inferiore per 10 minuti, e per finire a 180 gradi ventilato su tutte le superfici. Cuocendo in questo modo ho notato che la pasta esterna restava più croccante mentre era molto morbida all'interno anche se, la farina di kamut, tendeva a renderla più "ruvida" rispetto alle precedenti. Ad ogni modo a cottura ultimata ho oliato la focaccia con olio e.v.o salato servito con una concassè di pomodori e prezzemolo. Un ottimo antipasto anche se molto laborioso.