lunedì 16 giugno 2014
"PROJECT" TAGLIATELLE
The other day I wanted to create something different from the usual but I did not know exactly what. But passing in front of my jars of flour I saw the container of wheat flour and now I have taken the idea: half wholemeal noodles with prawns and squid in the pan! Now everything attracted me a lot but the real preparation unfortunately caused me a lot of problems above all with regard to the preparation of the dough. But in the end I did and the end result it was found something exceptional! Here's what we need and how to prepare it.
Ingredients for 4 people:
For the noodles, "project":
120 grams of wheat flour type "0"
80 grams of whole wheat flour
2 whole eggs
half a glass of water
For the dressing
16 shrimp
2 squid large enough
150 grams of cherry tomatoes
fresh marjoram
fresh basil from Pra
some capers in salt
tomato paste (one teaspoon)
salt and pepper
Preparation:
The first important thing to do is to prepare the dough for the noodles. Take the 2 flours and place them in the dough machine with the 2 eggs and the half glass of water. Mix until you obtain a homogeneous mixture. Take out from the mixer when it is ready then pull out and wrap it in cellophane. Let it rest in the fridge for 1 hour. Switch now to prepare the tomato sauce in a pan.
Peel the tomatoes, remove the seeds and then put them to cook in a sauté garlic and onion. Let it evaporate all the water and then salt and pepper.
Clean and wash the squid carefully is that the prawns under water.
Try to remove from the shrimp the black thread of the intestine that is located on the back of the shrimp itself. Now Cut the squid into rings and keep aside. Past the hour, take the dough of the dough, roll it out with a rolling pin and then cut with a pizza wheel do so many noodles on the size you prefer. Then put them to dry slightly.
Take now cook the shrimp and squid in the pan. When cooked, add some capers also washed by the salt, marjoram and leaves of fresh basil from Pra. When the noodles are now practically dry, cook them in a pot of boiling water. When they are ready, drain and sauté in the pan. Cook for a few minutes and serve hot maybe all accompanied by a Sicilian white wine Crow Salaparuta cool.
L'altro ieri avevo voglia di creare qualcosa di diverso dal solito ma non sapevo precisamente cosa. Passando però davanti ai miei barattoli della farina ho visto il contenitore della farina integrale e subito mi è scattata l'idea: Tagliatelle mezze integrali con gamberi e totani in padella! Subito il tutto mi ha attratto tantissimo ma la preparazione vera e propria purtroppo mi ha causato parecchie difficoltà soprattuto per quanto riguarda la stesura della pasta. Alla fine però ci sono riuscito e il risultato finale si è rilevato qualcosa di eccezionale!! Ecco cosa ci serve e come fare a prepararlo.
Ingredienti per 4 persone:
Per le tagliatelle "progetto":
120 grammi di farina di grano tipo "0"
80 grammi di farina integrale
2 uova intere
mezzo bicchiere di acqua
Per il condimento
16 gamberi
2 totani abbastanza grandi
150 grammi di pomodori datterini
maggiorana fresca
basilico di Prà fresco
qualche cappero sotto sale
concentrato di pomodoro (un cucchiaino)
sale, pepe
Preparazione:
La prima importante cosa da fare è quella di preparare l'impasto per le tagliatelle. Prendete le 2 farine e mettetele nell'impastatrice con le 2 uova e il mezzo bicchiere di acqua. Fate impastare fino a quando non avrete ottenuto un impasto omogeneo. Tiratelo quindi fuori dall'impastatrice e avvolgetelo in un cellophane. Fate riposare il tutto al fresco per 1 ora. Passate adesso a prepare il sugo di pomodoro in una padella. Sbucciate i pomodori, eliminate i semi quindi metteteli a cuocere in un soffritto di aglio e cipolla. Fate evaporare tutta l'acqua quindi salate e pepate.
Pulite e lavate attentamente sia i totani che i gamberoni sotto abbondante acqua. Cercate di eliminare dai gamberi il filo nero dell'intestino che si trova sulla parte del dorso del gambero stesso. Tagliate adesso i totani ad anelli e teneteli da parte. Passata l'ora, prendete l'impasto della pasta, stendetelo con un mattarello quindi con una rotella taglia pizza fate tante tagliatelle della dimensione che preferite. Metteteli quindi ad asciugarsi leggermente. Fate adesso cuocere i gamberi e i totani nella padella. A cottura ultimata aggiungete anche qualche cappero lavato dal sale, la maggiorana e le foglie del basilico fresco di Prà. Quando le tagliatelle saranno ormai praticamente quasi asciutte, fatele cuocere in una pentola di acqua bollente. Quando saranno pronte, scolatele e fatele saltare nella padella. Fate insaporire per qualche minuto e servite caldo magari accompagnando il tutto con un vino bianco siciliano Corvo di Salaparuta fresco.