martedì 12 agosto 2014

SOFT CAKE WITH CREAMS AND FRUITS - TORTA MORBIDA ALLE CREME E FRUTTA


A fantastic fruit tart, filled with custard and whipped cream, with the outside of the wonderful fresh fruit ... so to sweeten the palate and bring joy to the throat :). A little difficult to do but, if you have patience, give you a great satisfaction!

Ingredients for 8 people: 
3 discs of sponge cake possibly high quality 
1 jar of cherry jam homemade (see recipe on my blog) 
the juice of an orange and a grapefruit yellow bio for the "wet" sponge cake 

For the custard: 
3 egg yolks biological 
1 tablespoon brown sugar 
2 tablespoons of flour type 0 
half a liter of whole milk 
juice of half a lemon (organic of course) 

For the whipped cream 
200 ml liquid cream to assemble 
half a tablespoon of icing sugar 
a pinch of salt 

For the garnish: 
1 peach nectarine 
80 grams of blueberries 
2 kiwi 
1 bunch of white grapes of Puglia 
1 banana 

preparation: 
The first thing to do is to prepare the syrup to soak the sponge. In a small bowl, squeeze the orange juice and grapefruit. Add 1 teaspoon of sugar then turn and leave.
Prepare the pastry cream, (see recipe on my blog) then whip the cream until stiff. Now take the first disc of sponge cake and helping with a pastry brush, brush the entire surface with the wet orange. Passed over a layer of jam cherry jam, then superimpose another disk, on which you will put another splash of wet and now cold custard. Overlap then the last album where you will spend the whipped cream. It is intended both above and on the sides (this needs a lot of patience is a little bit of manual). You have to finish above the fruit and enjoy !! :)





Una fantastica torta di frutta, piena di crema pasticciera e panna montata, con all'esterno della meravigliosa frutta fresca...così per addolcire il palato e far gioire la gola!:). Un poco impegnativa da fare ma, se avete pazienza, vi darà una soddisfazione enorme!

Ingredienti per 8 persone:
3 dischi di pan di Spagna possibilmente di ottima qualità
1 barattolo di confettura di ciliegie fatta in casa (vedi ricetta nel mio blog)
il succo di una arancia bio e un pompelmo giallo per la "bagna" del pan di Spagna

Per la crema pasticciera:
3 tuorli d'uovo biologici
1 cucchiaio di zucchero di canna
2 cucchiai di farina tipo 0
mezzo litro di latte intero 
succo di mezzo limone (ovviamente bio)

Per la panna montata
200 ml di panna liquida da montare
mezzo cucchiaio di zucchero a velo
un pizzico di sale

Per la guarnizione:
1 pesca nettarina
80 grammi di mirtilli 
2 kiwi
1 grappolo di uva bianca di Puglia
1 banana 

Preparazione:
La prima cosa da fare consiste nel preparare la bagna per inzuppare il pan di spagna. In una ciotolina spremete il succo dell'arancia e del pompelmo. Aggiungete 1 cucchiaino di zucchero quindi girate e lasciate riposare. 
Preparate la crema pasticciera, (vedi ricetta nel mio blog) poi montate la panna a neve ferma. Prendete ora il primo disco di pan di spagna e aiutandovi con un pennello da cucina, pennellate tutta la superficie con la bagna all'arancia. Passate sopra uno strato di confettura di marmellata di ciliegie, poi sovrapponete un altro disco, sul quale metterete un'altra pennellata di bagna e la crema pasticciera ormai fredda. Sovrapponete quindi l'ultimo disco sul quale passerete la panna montata. Si intende sia sopra che sui lati (questa operazione necessità di molta pazienza è un poco di manualità). Disponete sopra per finire la frutta e gustate!!:)