venerdì 1 agosto 2014

ORECCHIETTE WITH ZUCCHINI AND PECORINO - ORECCHIETTE CON ZUCCHINI E PECORINO


Orecchiette, "institution" of the cuisine of Puglia, in a version by me revived in a different recipe from the usual. Being summer turnip greens are hard to find because it does not yet ready. Unwilling, however, deprive me of the wonderful flavor of this pasta, I combined the zucchinis from my garden and as usual, inevitable pecorino, this time in Sardinia.

Ingredients for 4 people: 
320 grams orecchiette pugilesi 
4 courgettes not very large 
50 grams of cheese 
1 yellow onion 
400 ml vegetable broth prepared before 
parsley 
oil, salt, pepper 

preparation 
As you can see the recipe does not have many ingredients and that is why it will be very tasty (of course he will never win a Michelin star ... but patience! :)))
Take the usual fried with olive oil and a little onion. Cut the zucchini as you see in the picture, fry lightly, then add the broth, cover and cook over low heat for about 25 minutes, stirring occasionally so as not to stick to the bottom. Meanwhile, grate the cheese and keep aside. Cook the pasta in plenty of salted water. A baking pan and put them in the optimal obtained sauté. Add the grated pecorino cheese and a ladle of broth. Do mix and serve with a little parsley.


Le orecchiette, "istituzione" della cucina pugliese, in una versione da me riproposta in una ricetta diversa dal solito. Essendo estate le cime di rapa sono difficili da trovare perchè non ancora pronte. Non volendo però privarmi del sapore di questa meravigliosa pasta, le ho abbinate alle zucchine del mio orto e al solito, immancabile pecorino, questa volta sardo.

Ingredienti per 4 persone:
320 grammi di orecchiette pugilesi
4 zucchine non molto grandi
50 grammi di pecorino
1 cipolla bionda
400 ml di brodo vegetale preparato prima
prezzemolo
olio, sale, pepe

Preparazione
Come vedete la ricetta non presenta moltissimi ingredienti ed è per questo che sarà molto saporita (certo non vincerà mai una stella Michelin...ma pazienza!!:)))
Fate il solito soffritto con olio e poca cipolla. Tagliate le zucchine come vedete in foto, fatele rosolare leggermente quindi aggiungete il brodo, coprite e fate cuocere a fuoco basso per circa 25 minuti girando di tanto in tanto in maniera da non fare attaccare al fondo. Nel frattempo grattugiate il pecorino e tenetelo da parte. Cuocete le orecchiette in abbondante acqua salata. A cottura ottimale ottenuta mettetele nella padella e fatele saltare. Aggiungete il pecorino grattuggiato e un mestolo di brodo. Fate amalgamare e servite con un poco di prezzemolo.