sabato 2 agosto 2014

"BULL'S EYE" EGG ON RICH PUREE - UOVO SCHIACCIATO SU UN RICCO PUREE


This who i propose to you today  is not the typical summer dish but it is very, very tasty. You can prepare if you are vacationing in the mountains or you live in a well-ventilated or cool country .... definitely not by the sea! :) The puree that I propose is that original French well structured with some added special. The egg is a "simple" bull's eye but prepared in a way! The grana padano cheese further increases the caloric load ... sigh :)

Ingredients for 4 people: 

For the puree: 
600 grams of potatoes 
70 grams of butter possibly alpine 
100 ml of milk 
50 ml of cream 
50 grams of smoked cheese 
salt, pepper, 

For the egg: 
4 organic eggs 
10 grams of butter 
oil, salt, pepper 

preparation: 
In a pot of water, put to boil the potatoes washed and still in their skins for 55 minutes. When cooked obtained, peeled them (being careful not to burn your fingers) and pass to the masher. Then put them in a pan. Heat now in a saucepan with the milk cream, milk and butter. Let thicken for about 5 minutes, then pour it into the pan with the mashed potatoes. Unit the provola cheese cubes and mix well stirring continuously with a wooden spoon obviously. Put the pan on a stove and a very low heat, adding even a drop of milk, if it is too thick, cook for another 5/8 minutes. Now cook the eggs, individually, in a small saucepan, melt the butter after and the oil of course. When they are ready, take a portion of puree and deposit it on a plate. Then take an egg and lay them on top of the puree itself. Add salt and pepper and serve very hot



Questo che oggi vi propongo è un piatto non tipicamente estivo ma molto, molto saporito. Potete prepararlo se siete in villeggiatura in montagna o abitate in posti ventilati o freschi....sicuramente non al mare!!:) Il puree che vi propongo è quello originale francese ben strutturato con qualche aggiunta speciale. L'uovo è un "semplice" occhio di bue ma preparato a maniera! Il formaggio grana padano aumenta ulteriormente il carico calorico...sigh!:)

Ingredienti per 4 persone:

Per il puree:
600 grammi di patate
70 grammi di burro possibilmente di malga
100 ml di latte
50 ml di panna da cucina
50 grammi di provola affumicata
sale, pepe, 

Per l'uovo:
4 uova biologiche
10 grammi di burro
olio, sale, pepe

Preparazione:
In una pentola di acqua, mettete a lessare le patate ben lavate e ancora con la buccia per 55 minuti. A cottura ottenuta, sbucciatele (facendo attenzione a non scottarvi le dita) e passatele al passapatate. Mettetele quindi in un tegame. Fate scaldare adesso in un pentolino il latte con la panna, il latte e il burro. Fate addensare per circa 5 minuti, quindi versatelo nel tegame con le patate schiacciate. Unite la provola a cubetti e amalgamate bene il tutto girando di continuo ovviamente con un mestolo in legno. Mettete il tegame su un fornello e a fuoco molto basso, aggiungendo ancora un goccio di latte, se risultasse troppo denso, cuocete per altri 5 / 8 minuti. Cuocete adesso le uova, singolarmente, in un tegamino, dopo aver fatto sciogliere il burro e l'olio ovviamente. Quando saranno pronte, prendete una porzione di purea e depositatela su un piatto. Prendete poi un uovo e adagiatelo sopra la purea stessa. Salate, pepate e servite molto caldo