giovedì 7 agosto 2014

GURNARD FISH WITH RED RIBES SAUCE - PESCE GALLINELLA CON SALSA AL RIBES ROSSO



The gurnard fish is a fish very cheap but quite tasty. However, cleaning it is not very easy to do and it is better if you can get it done by the fishmonger (evisceration and opening "book"). I paired with a red currant sauce with added sugar and then a teaspoon of honey that has made it a very pleasant and gentle.

Ingredients for 4 people: 
2 fish gurnard possibly cleaned by the fishmonger 
oil, salt, pepper 

For the sauce 
100 grams of red currants 
2 teaspoons of brown sugar 
1 generous teaspoon of honey 

preparation: 
Take the fish, wash it thoroughly, and then dry it and deposit it on a baking dish with a little olive oil and half a glass of white wine. Mettte in the fridge to marinate for 1 hour, covering the pan with plastic wrap from the kitchen. Past time pull it out of the refrigerator and let warm to room temperature as not to cause a thermal shock to the entrance in the oven. In the meantime, then turn the oven Bake at 180 degrees for 30 minutes.
Then move to prepare the sauce by putting in a saucepan currant fruits washed well. Add 1 tablespoon of water, sugar and thicken the whole thing. When you have taken the right consistency, add the honey and cook for a few minutes running well.
When cooked obtained baked fish and serve hot with currant sauce



Il pesce gallinella è un pesce molto economico ma abbastanza saporito. Tuttavia, la pulizia dello stesso non è molto facile da eseguire ed è meglio se riuscite a farlo fare dal pescivendolo (eviscerazione e apertura "a libro"). L'ho abbinata a una salsa al ribes rosso con aggiunta di zucchero e per finire un cucchiaino di miele di acacia che l'ha resa molto gradevole e delicata.

Ingredienti per 4 persone:
2 pesci gallinella possibilmente puliti dal pescivendolo
olio, sale, pepe

Per la salsa
100 grammi di ribes rossi
2 cucchiaini di zucchero di canna
1 cucchiaino abbondante di miele di acacia

Preparazione:
Prendete il pesce, lavatelo abbondantemente, quindi asciugatelo e depositatelo su una pirofila da forno con un filo di olio e mezzo bicchiere di vino bianco. Mettte in frigo a marinare per 1 ora, coprendo la pirofila con della pellicola da cucina. Passato il tempo tiratela fuori dal frigo e lasciatela riscaldare a temperatura ambiente per non causare uno shock termico al ingresso nel forno. Nel frattempo accendete il forno poi Infornate a 180 gradi per 30 minuti.
Passate poi a preparare la salsa al ribes mettendo in un pentolino i frutti ben lavati. Aggiungete 1 cucchiaio di acqua, lo zucchero e fate addensare il tutto. Quando avrà preso una giusta consistenza aggiungete il miele e cuocete ancora per qualche minuto girando bene.
A cottura ottenuta sfornate il pesce e servite caldo con la salsa al ribes