lunedì 31 marzo 2014

TIPS AND TRICKS: THE SAUCES - CONSIGLI E TRUCCHI: LE SALSE


Sauces and gravies have always been a culinary delicacy . They can be used not only to flavor pasta dishes, but also appetizers, bread and seconds . To create excellent but we must take precautions to obtain the maximum.

Use a trick that is used to emulsify the vinaigrette or citronette : Take a container with a lid and form a thick paste and homogeneous mixing cold water and flour. Cover the container and shake until the mixture contained inside is well mixed . Then slowly add it to liquid such as a roast and bring to a boil , stirring constantly.

If you want to make more " colored gravy , caramelized sugar with the water. When the latter have started to turn brown, pour it into the pan where you cooked the meat and mix well .

For optimum fat-free sauce , pour the juices of the meat into a glass from the mixer, the fat will emerge immediately at the surface , leaving the lean on the bottom. With a spoon, then remove the " fat " and use the dark side ( cioò that lean ) for seasoning .

When you add flour to thicken the sauce and turn but getting those annoying lumps , look bad and bad to eat , take the same sauce and shake it so that the mixture is homogeneous and semi-liquid .


Le salse e i sughi sono sempre stati una leccornia della gastronomia. Si prestano per condire non solo primi piatti, ma anche antipasti, secondi e pane. Per crearne di ottime bisogna però prendere delle precauzioni per ottenerne il massimo.

Usate un trucco che si usa per emulsionare la vinaigrette o la citronette: prendete un contenitore con il coperchio e formate un impasto denso e omogeneo mescolando acqua fredda e farina. Coprite il contenitore e agitatelo fino a quando il composto contenuto all'interno sarà ben amalgamato. Unitelo quindi lentamente al liquido di un arrosto ad esempio e portatelo a bollore avendo cura di mescolare di continuo.

Se volete rendere più "colorato il sugo dell'arrosto, caramellate lo zucchero con l'acqua. Quando quest'ultimo avrà cominciato a imbrunire versatelo nella pentola dove cuoce la carne e amalgamate bene il tutto.

Per ottenere un'ottima salsa senza grassi, versate il fondo di cottura della carne in un bicchiere da mixer; la parte grassa affiorirà immediatamente in superfice lasciando la parte magra sul fondo. Con un cucchiaio togliete quindi la parte "adiposa" e usate la parte scura (cioò quella magra) per il condimento.

Quando aggiungete farina per addensare una salsa e la girate ottenendo però quei fastidiosi grumi, brutti da vedere e cattivi da mangiare, prendete la salsa stessa e frullatela in modo tale da ottenere un composto semi liquido e omogeneo.