lunedì 31 marzo 2014

CHEESE SAINT LOUP DE CHEVRE - FORMAGGIO SAINT LOUP DI CAPRA


Turning to the local markets sometimes you discover foods so to say "curious" or rather unusual. In a small village in the province of Cuneo've got to find a wonder called Saint Loup de chevre. A semi-hard goat cheese consistency, but nice enough fragrant. The paste is pale yellow in the partially cured product that I purchased myself. It is produced mainly in the area of Saint Loup a small town in Central France and placed between the towns of Dijon and Bourges.
Its flavor is intense as it is goat but it is almost never cloying despite everything. I'm really pleased to have made his "knowledge" and before long I think it will dedicate a recipe although I doubt if we will use cooked or raw ...

Girando per i mercatini rionali certe volte si scoprono cibi per così dire "curiosi" o poco usuali. In un piccolo paese della provincia di Cuneo ho avuto modo di trovare una meraviglia chiamata Saint Loup de chevre. Un formaggio caprino dalla consistenza semi dura, abbastanza odoroso ma piacevole. La pasta è di colore paglierino nel prodotto parzialmente stagionato che ho acquistato io. Viene prodotto principalmente nella zona di Saint Loup un piccolo paese della Francia centrale e posto tra le città di Bourges e Dijon.
Il suo sapore è intenso visto che è di capra ma non è quasi mai nauseante nonostante tutto. Sono veramente soddisfatto di aver fatto "la sua conoscenza" e tra non molto penso che gli dedicherò una ricetta anche se ho dei dubbi se usarlo cotto o crudo...vedremo