venerdì 7 marzo 2014

TICINESE GNOCCHI - GNOCCHI ALLA TICINESE


Ingredients for 4/6 persons:
For the gnocchi
1200 grams of boiled potatoes previously
2 organic eggs
200 grams of sifted flour

For the dressing
200 grams of cheese gruvyere
50 grams of grated cheese sbrinz
150 grams of luganiga Ticinese ( a sausage typical of Ticino )
80 grams of butter
salt and pepper

preparation:
In a large bowl , mix potatoes, eggs and flour until the dough is elastic and firm . Take a " sausage " , about 4 inches wide . Flour it with the spatula and then cut to the size of about 3 inches .
Pass them each on a fork so as to give the typical streak .
Boil a pot of hot water and when it will boil well throw them inside. When they come to the surface drain and mettetene a layer in a greased baking tray very large . Gruvyere then put on the cheese into thin slices, luganiga shelled and skinned and a little cheese, sheep cheese . Then cover with the remaining gnocchi and sprinkle with remaining cheese, sheep cheese and butter in flakes . Au gratin in the oven at 200 degrees for 20 minutes and serve hot


Ingredienti per 4 / 6 persone:
Per gli gnocchi
1200 grammi di patate lessate precedentemente
2 uova biologiche
200 grammi di farina passata al setaccio

Per il condimento
200 grammi di formaggio gruvyere
50 grammi di formaggio sbrinz grattugiato
150 grammi di luganiga ticinese (una salsiccia tipica del Canton Ticino)
80 grammi di burro
sale, pepe

Preparazione:
In una terrina capiente, mescolate patate, uova e farina fino ad ottenere un impasto elastico e consistente. Fate un "salsicciotto" , largo circa 4 centimetri. Infarinatelo quindi con l'apposita spatola tagliatelo della dimensione di circa 3 centimetri.
Passateli ognuno sui rebbi di una forchetta in modo da dargli la tipica striatura.
Mettete a bollire una pentola di acqua e quando sarà a bollore  gettateli dentro. Quando verranno a galla scolateli e mettetene uno strato in una teglia imburrata molto capiente. Mettete sopra quindi il formaggio gruvyere a fette sottili, la luganiga sgranata e senza pelle e un poco di formaggio sbrinz. Coprite quindi con il rimanente degli gnocchi e cospargete con formaggio sbrinz rimanente e il burro a fiocchetti. Gratinate in forno a 200 gradi per 20 minuti e servite ben caldo.