sabato 20 settembre 2014

FILLET OF ROAST WITH NEBBIOLO FIGS AND THYME - FILETTO DI ARROSTO AL NEBBIOLO CON FICHI E TIMO


I have chosen, for this recipe, a very very tender piece of meat that has allowed me to cook it in a very short time. It is also very delicate and goes well with the flavor of fresh figs from my tree and with the strength of nebbiolo!

Ingredients for 4 people: 
A piece of roast beef weighing about 800 grams 
1 full glass of red wine Nebbiolo 
thyme, bay leaves, rosemary, fresh 
4 figs 
oil, salt, pepper 
1.5 liters of broth of beef 

preparation: 
Prepare a good beef broth inside the pot by placing a piece of beef (preferably the muscle), a carrot, onion and celery.
Then take the roast, tie with kitchen twine, then brown it in olive oil and sauté onion. Add the wine, let it evaporate all then pour the broth a little at a time and cook over low heat, covered for about 45/50 minutes, stirring frequently to cook evenly throughout. When cooked, let cool slightly, then cut into thin slices, sprinkle with its sauce and accompanied it all with a fig served at room temperature ... feel that goodness!



Ho scelto, per questa ricetta, un pezzo di carne molto molto tenero che mi ha permesso di cuocerlo in brevissimo tempo. Inoltre è anche molto delicato e ben si accompagna con il sapore fresco dei fichi del mio albero e con la forza del nebbiolo!

Ingredienti per 4 persone:
Un pezzo di arrosto di manzo del peso di circa 800 grammi
1 bicchiere colmo di vino rosso Nebbiolo
timo, alloro, rosmarino freschi
4 fichi
olio, sale, pepe
1,5 litri di brodo di carne di manzo

Preparazione:
Preparate un ottimo brodo di carne mettendo all'interno della pentola un pezzo di carne di manzo (è preferibile il muscolo), una carota, mezza cipolla e una costa di sedano. 
Prendete quindi l'arrosto, legatelo con uno spago da cucina, quindi fatelo rosolare in un soffritto di olio e cipolla. Aggiungete il vino, fate evaporare il tutto quindi versate il brodo poco alla volta e cuocete a fuoco basso e coperto per circa 45 / 50 minuti girando spesso per far cuocere uniformemente il tutto. A cottura ultimata, fate raffreddare leggermente poi tagliate a fettine sottili, cospargete con il suo sugo e accompagnate il tutto con un fico servito a temperatura ambiente...sentirete che bontà!