martedì 23 settembre 2014

BOILED EGG ON TOMINO AND GREEN SAUCE - UOVO SODO SU TOMINO E SALSA VERDE


The egg is perhaps the most widely used ingredient in the kitchen. I decided to make it "honor" combining it with another animal protein which is the tomino cheese of La Morra. Also, I accompanied the whole with green sauce and a pinch of oregano to increase the "bite" :) It sounds like a recipe simple appearance, but it is not! Or rather in itself is easy, what is difficult is finding quality ingredients !! I used an egg that has given me a neighbor of my mother. I am perfectly aware of how these chickens are raised (outdoor) and then I took advantage. Parsley, the main ingredient of the salsa verde absolutely cultivate organically in my Giadino and cheese I bought from another trusted person (a very special one in La Morra even if it's pasta "semi-hard").

Ingredients for 4 people: 
4 eggs from hens allevante outdoors 
4 tomini of La Morra or similar cheeses 
basil, oregano 

For the salsa verde: 
A bunch of parsley 
10 tablespoons of extra virgin olive oil 
2 cloves of garlic 
1 tablespoon of apple cider vinegar 
5 anchovies in oil 
salt and pepper 

Preparing for the green sauce: 
Take the anchovies, garlic and parsley, chop and place in a bowl with olive oil, vinegar, salt and pepper. Mix well, then serve on the cheese and boiled egg.



L'uovo è forse l'ingrediente più usato in cucina. Ho deciso di rendergli "onore" abbinandolo ad un'altra proteina animale che è il tomino di La Morra. Inoltre, ho accompagnato il tutto con salsa verde e un pizzico di origano per aumentare il "mordente"!:) Sembra una ricetta facile all'apparenza, ma non lo è! O meglio in se stessa è facile, quello che è difficile è reperire gli ingredienti di qualità!! Io ho usato un uovo che mi ha dato una vicina di casa di mia madre. Sono perfettamente a conoscenza su come sono allevate queste galline (all'aperto) e quindi ne ho subito approfittato. Il prezzemolo, ingrediente principale della salsa verde lo coltivo assolutamente in modo biologico nel mio gardino e il formaggio l'ho acquistato da un'altra persona di mia fiducia (Specialissimo quello  di La Morra anche se è a pasta "semi dura"). 

Ingredienti per 4 persone:
4 uova da galline allevante all'aperto
4 tomini di La Morra o formaggi similari
basilico, origano

Per la salsa verde:
Un mazzetto di prezzemolo
10 cucchiai di olio extravergine di oliva
2 spicchi di aglio
1 cucchiaio di aceto di mele
5 acciughe sotto olio
sale, pepe

Preparazione per la salsa verde:
Prendete le acciughe, l'aglio e il prezzemolo, tritateli e metteteli in una ciotola con olio, aceto, sale e pepe. Amalgamate bene il tutto, quindi serviteli sul formaggio e l'uovo sodo.