martedì 29 luglio 2014

HOMEMADE TAGLIOLINI WITH SAUSAGE AND MUSHROOMS SAUCE - TAGLIOLINI FATTI IN CASA AI FUNGHI E SALSICCIA



Noodles Piedmont (tajarin!) home made with eggs and flour strictly biological and pork sausage tasty and fresh! As for the mushrooms instead, I had to "make do" with frozen ones since it is not yet the time ... but the desire was great and I could not resist!. I hope you will forgive me! :))

Ingredients for 4 people 
For the dough 
300 grams of organic flour 
3 organic eggs 
a pinch of salt 

For the dressing: 
120 grams of pork sausage possibly from organic livestock 
80 grams of frozen porcini mushrooms (yuck :)) 
half a glass of red wine 
1 shallot 
15 grams of butter 
extra virgin olive oil 
salt and pepper 

preparation: 
We start preparing the dough: In a mixer put in the flour and the eggs and add a pinch of salt. Do knead until dough is elastic and smooth. If it proves too difficult to mix, add a little water. let rest the dough for about 10 minutes, then pass it under the first rolling pin to lower the thickness, therefore, a piece at a time, pass it in the rollers of the pasta machine (see photo).


After doing many small puff now pass them in the supply chain for the tagliolini and arrange them to dry on a tablecloth dining lying flat to dry them.


Switch now to prepare the ragout. In a pan put the butter, a dash of olive oil and finely chopped shallots. brown the sausage chopped, then blend a half glass of red wine. Cook until it is fully cooked. Then add the mushrooms and cook until cooked them also optimal.
Switch now to cook the pasta in a pot of boiling water. When it is ready, drain and sauté in a pan with the meat sauce. Add, finally, a little parsley, salt and pepper and serve immediately.



Tagliolini piemontesi (tajarin!) fatti in casa con uova e farina tassativamente biologiche e salsiccia di maiale saporita e freschissima! Per quanto riguarda i funghi porcini invece, ho dovuto "accontentarmi" di quelli surgelati visto che non è ancora il periodo...ma la voglia era tanta e non ho saputo resistere!!. Spero che mi perdonerete!!:))

Ingredienti per 4 persone
Per la pasta
300 grammi di farina biologica
3 uova biologiche
un pizzico di sale

Per il condimento:
120 grammi di salsiccia di maiale possibilmente proveniente da allevamenti biologici
80 grammi di funghi porcini surgelati (sigh!!:))
mezzo bicchiere di vino rosso
1 scalogno
15 grammi di burro
olio extravergine di oliva
sale, pepe

Preparazione:
Si comincia preparando la pasta: In un'impastatrice mettete all'interno la farina e le uova e aggiungete un pizzico di sale. Fate impastare fino ad ottenere un impasto elastico e omogeneo. Se dovesse risultare troppo difficoltoso da amalgamare aggiungete pochissima acqua. A impasto ottenuto fatelo riposare per circa 10 minuti, quindi fatelo passare prima sotto il mattarello per abbassare lo spessore, quindi, un pezzo per volta, fatelo passare nei rulli della macchina per la pasta (vedi foto). Dopo aver fatto tante piccole sfoglie passateli adesso nella filiera per i tagliolini e disponeteli ad essiccare su una tovaglia da pranzo ben distesi per farli essiccare. Passate adesso alla preparazione del ragout. In una padella mettete il burro, un goccio di olio e lo scalogno tritato finemente. fate rosolare la salsiccia spezzettata, quindi sfumate un un mezzo bicchiere di vino rosso. Fate cuocere fino a quando non sarà perfettamente cotta. Unite poi i funghi e fate cuocere anche loro fino a cottura ottimale. 
Passate adesso a far cuocere la pasta in una pentola di acqua bollente. Quando sarà pronta scolatela e fatela saltare in padella con il ragout. Aggiungete, per finire, un poco di prezzemolo, sale, pepe e servite subito.