I wanted to propose another classic recipe of the Mediterranean with a simple addition of flavor and sweetness: The White Port. A fortified wine that generally is eaten with sweets, a bit like Moscato di Pantelleria for example, but I wanted to dare!
preparation:
4 slices of cod already desalted and ready for cooking
800 grams of tomatoes Pachino
half a glass of sweet wine White Port
16 pitted black olives (possibly Sicilian)
dried oregano
oil, salt, a few peppercorns pink
preparation:
In a pan fry the onion and oil. Add the chopped tomatoes not very big cook for about 10 minutes. And then remove them in the same pan put the slices of cod. Pour half a glass of white wine and let evaporate all il'alcool Porto. Add the olives, oregano and cook for about 20 minutes. Finally add the tomatoes and cook for another 10 minutes. A optimal cooking obtained, served hot.
Preparazione:
4 tranci di merluzzo già desalati e pronti per la cottura
800 grammi di pomodori Pachino
mezzo bicchiere di vino liquoroso Porto bianco
16 olive nere denocciolate (possibilmente siciliane)
origano essiccato
olio, sale, qualche grano di pepe rosa
Preparazione:
In una padella fate un soffritto con olio e mezza cipolla. Unite i pomodori tagliati a pezzi non molto grandi fateli cuocere per circa 10 minuti. Toglieteli quindi e nella stessa padella mettete i tranci di merluzzo. Sfumate con il mezzo bicchiere di vino bianco Porto e fate evaporare tutto il'alcool. Unite le olive, l'origano e cuocete per circa 20 minuti. Unite infine il pomodoro e cuocete per altri 10 minuti. A cottura ottimale ottenuta, servite caldo.