martedì 18 agosto 2015

RISOTTO WITH ARTICHOKES AND SAFFRON - Risotto zafferano e carciofi


The famous Milanese dish, saffron risotto, which I repeated with the addition of very tastefull artichokes. The combintion is very delciated though it seems on the palate and offers a nice balance of flavors.

Ingredients for 4 people:
320 grams of rice Carnaroli
1.5 liters of vegetable broth
1 shallot
half a glass of white wine Gewürztraminer
1 sachet of saffron
4 artichokes without thorns
20 grams of butter
grated Parmesan cheese
oil, salt, parsley

Preparation:
Cook the hearts of artichokes in a pot of hot water. Add the lemon juice to prevent blackening during cooking. Cook them so that they are cooked but still crisp enough. Drain them and keep them from participating quinid

In a saucepan, fry the finely chopped shallot and oil. Add the rice and toast. When will be ready pour in the white wine and let evaporate. Combined with a ladle of broth and cook for about 15 minutes. Then add the saffron and artichokes and cook for another 5 minutes. When the rice is cooked, add butter, Parmesan cheese and stir in parsley.



Il celebre piatto milanese, risotto allo zafferano, da me riproposto con l'aggiunta di squisitissimi carciofi. L'abbinamento è molto delicato anche se non sembra e offre al palato un gradevole equilibrio di sapori.

Ingredienti per 4 persone:
320 grammi di riso Carnaroli
1,5 litri di brodo vegetale
1 scalogno
mezzo bicchiere di vino bianco Gewurtztraminer
1 bustina di zafferano
4 carciofi senza spine
20 grammi di burro
parmigiano grattugiato
olio, sale, prezzemolo

Preparazione:
Cuocete i cuori dei carciofi in una pentola di acqua calda. Unite il succo di mezzo limone per evitare che in cottura anneriscano. Fateli cuocere in modo tale che siano cotti ma ancora abbastanza croccanti. Scolateli quindi e teneteli da parte-

In una pentola fate un soffritto con olio e scalogno tritato fine. Unite il riso e tostatelo. Quando sarà pronto sfumate con il vino bianco e fate evaporare. Unite qualche mestolo di brodo e cuocete per circa 15 minuti. Unite quindi lo zafferano e i carciofi e cuocete per altri 5 minuti. Quando il riso sarà cotto aggiungete burro, parmigiano prezzemolo e mantecate. Servite caldo.