domenica 22 novembre 2015

MONKFISH WITH DRIED TOMATO SAUCE AND ROCKET - Rana pescatrice con salsa di pomodori e secchi e rucola fresca



A fish quite cheap, very versatile and especially rich in vitamins and proteins necessary for our sustenance. I tried to flavor it further with a sauce of dried tomatoes and accompanying it with the excellent fresh arugula.

Ingredients for 4 people:
4 fillets of monkfish
100 grams of fresh arugula
½ cup white wine
1 organic lemon
4 tablespoons flour
1 clove garlic
oil, salt

For the sauce with dried tomatoes:
150 grams of tomato sauce prepared before
15 dried tomatoes
1 red pepper
2 sprigs fresh thyme
oil, salt

Preparation:
Soften the dried tomatoes causing them to soften in a bowl with water at room temperature. When they are morbid, cut into pieces not very small and put them in a pan with the sauce, crushed red pepper leaves sprigs of thyme, olive oil and salt. Bake until a fairly thick sauce, then turn off the heat and let rest.

Take the monkfish fillets and dredge in flour. In a pan fry the garlic and oil. Add the fillets and brown them on all sides. Pour the white wine, add the lemon juice and cook until cooked perfect (it depends on the size of the fish).

Serve the fillets on a bed of arugula pour over the sauce with dried tomatoes and serve.



Un pesce abbastanza economico, molto versatile e soprattutto ricco di vitamine e proteine necessari al nostro sostentamento. Ho provato ad insaporirlo ulteriormente con una salsa di pomodori secchi e accompagnandola con dell'ottima rucola fresca.

Ingredienti per 4 persone:
4 filetti di rana pescatrice
100 grammi di rucola fresca
mezzo bicchiere di vino bianco
1 limone biologico
4 cucchiai di farina
1 spicchio di aglio
olio, sale

Per la salsa ai pomodori secchi:
150 grammi di sugo di pomodoro preparato prima
15 pomodori secchi
1 peperoncino
2 rametti di timo fresco
olio, sale

Preparazione:
Fate rinvenire i pomodori secchi facendoli ammorbidire in una ciotola con acqua a temperatura ambiente. Quando saranno morbid, tagliateli a pezzi non molto piccoli e metteteli in un pentolino con il sugo, il peperoncino tritato le foglie di rametti di timo, l'olio e il sale. Cuocete fino ad ottenere una salsina abbastanza densa, quindi spegnete il fuoco e fate riposare.

Prendete i filetti di rana pescatrice e infarinateli. In una padella fate un soffritto con olio e aglio. Unite i filetti e fateli rosolare da tutti i lati. Sfumate con il vino bianco, aggiungete il succo del limone e cuocete fino a cottura ottimale (dipende dalle dimensioni del pesce).

Servite i filetti su di un letto di rucola versate sopra la salsa ai pomodori secchi e servite.