We are in full season cauliflower and so why not prepare them in the most classic ways: baked in the oven. Cheeses I used are local but you can still use other types on creamy say.
Ingredients for 4 peoples
1 large cauliflower
2 tomini Melle
80 grams of grated cheese Valgrana
4 tablespoons of sauce prepared previously
12 slices of ham of excellent quality
butter, salt, pepper
Preparation:
Peel the cabbage, wash then put in a pressure cooker and cook it so that it is almost cooked but still crunchy.
Lightly butter a baking dish in terracotta. Cut the cauliflower and deposited half the pan. Pour 2 tablespoons of sauce, tomini diced then again half of the rest of the cabbage white sauce, cheese Valgrana, knobs of butter, a pinch of pepper.
Bake in preheated oven at 200 degrees for about 10/15 minutes.
When cooked obtained, the oven, let cool slightly then deposistate over slices of homemade bread, buckwheat and deposited over the ham.
Siamo in piena stagione cavolfiori e quindi perchè non prepararli nel più classico dei modi: gratinato al forno. I formaggi che ho usato sono locali ma si possono comunque usare altri tipi sul cremoso diciamo.
Ingredienti per 4 persone:
1 cavolfiore grande
2 tomini di Melle
80 grammi di formaggio Valgrana grattugiato
4 cucchiai di besciamella preparata precedentemente
12 fettine di prosciutto cotto di ottima qualità
burro, sale, pepe
Preparazione:
Mondate il cavolo, lavatelo quindi mettetelo in pentola a pressione e cuocetelo in modo tale che sia quasi cotto ma ancora croccante.
Imburrate leggermente una pirofila in terracotta. Tagliate il cavolfiore e depositate metà nella teglia. Versate 2 cucchiai di besciamella, i tomini tagliati a cubetti poi ancora metà del cavolo il resto della besciamella, il formaggio Valgrana, fiocchetti di burro, un pizzico di pepe.
Infornate a forno caldo a 200 gradi per circa 10 /15 minuti.
A cottura ottenuta, sfornate, fate raffreddare leggermente quindi deposistate sopra delle fette di pane saraceno fatto in casa e con del prosciutto cotto depositato sopra.