martedì 27 ottobre 2015

STRUDEL WITH CREAM OF CHOCOLATE, MINT AND WHITE PORTO REDUCTION - Strudel con salsa al cioccolato, menta e riduzione di Porto bianco


Combine cream with a sweet is not always as easy as you'd imagine. In this strudel I wanted to accompany a special chocolate sauce that I thought and thought several times, imagining the flavors thinking of perfumes. The wonder of this very simple sauce is its gradation.

Ingredients:
For the dough:
200 grams of flour 00 biological
1 organic egg
5 grams of extra virgin olive oil
2 tablespoons water
10 grams of butter of excellent quality

For the filling:
2 red apples
30 grams of pine nuts
40 grams of raisins

For the cream:
200 grams of dark chocolate 70%
10 fresh mint leaves
half a glass of Port wine white

Preparation:
In a mixer put in all the ingredients needed to make the dough. When you obtain a smooth paste and smooth, let it rest wrapped in plastic wrap in the refrigerator for at least 1 hour ..

Meanwhile peel the apples, cut them into cubes and let them caramelize lightly in a pan with half a tablespoon of brown sugar. Let cool, then place in a bowl with the raisins and pine nuts softened. Mix well and let stand.

Then take the dough from the refrigerator, roll it out thinly then you have inside the filling. Roll it all then bake in a preheated oven at 200 degrees for 25/30 minutes.

Meanwhile, prepare the chocolate cream. Put in a saucepan the Port. Let evaporate all the alcohol then add the chocolate, the butter and the chopped mint. Take mix then turn off the heat.

When the strudel will be ready, let cool then cut into slices and serve with the chocolate cream.




Abbinare una crema ad un dolce non risulta sempre facile come ci si immagina. In questo strudel ho voluto accompagnare una speciale salsa al cioccolato che ho pensato e ripensato più volte, immaginandomi i sapori pensando ai profumi. La meraviglia di questa semplicissima salsa sta nella sua gradazione.

Ingredienti:
Per la pasta:
200 grammi di farina 00 biologica
1 uovo biologico
5 grammi di olio extravergine di oliva
2 cucchiai di acqua
10 grammi di burro di ottima qualità

Per il ripieno:
2 mele rosse
30 grammi di pinoli tostati
40 grammi di uvetta sultanina

Per la crema:
200 grammi di cioccolato fondente al 70%
10 foglie di menta fresca
mezzo bicchiere di vino Porto bianco

Preparazione:
In una impastatrice mettete all'interno tutti gli ingredienti necessari per fare l'impasto. Quando avrete ottenuto una pasta omogenea e liscia, fatela riposare avvolta in una pellicola da cucina in frigo per almeno 1 ora..

Nel frattempo sbucciate le mele, tagliatele a cubetti e fatele caramellare leggermente in padella con circa mezzo cucchiaio di zucchero integrale. Fatelo raffreddare poi mettetelo in una ciotola con l'uva sultanina ammorbidita e i pinoli. Amalgamate bene il tutto e fate riposare. 

Prendete quindi la pasta dal frigo, stendetela sottilmente poi disponete all'interno il ripieno. Arrotolate il tutto poi infornate in forno già caldo a 200 gradi per 25 / 30 minuti.

Nel frattempo preparate la crema al cioccolato. Mettete in un pentolino il Porto. Fate evaporare tutto l'alcool poi unite il cioccolato, una noce di burro e la menta tritata. Fate amalgamare poi spegnete il fuoco.

Quando lo strudel sarà pronto, fate raffreddare poi tagliate a fette e servite con la crema al cioccolato.