sabato 6 dicembre 2014

SPAGHETTI WITH CLAMS AND MUSSELS - SPAGHETTI VONGOLE E COZZE



Enjoy all the aroma and flavor of the sea that these clams and mussels fresh emanate from within. Add some fresh parsley and enjoy your pasta dish with seafood.

Ingredients for 4 people:
320 grams of spaghetti
400 grams of clams
300 grams of mussels
2 cloves of garlic
1 cup white wine
parsley
oil, salt

preparation:
The preparation is long enough as it requires the external cleaning of the mussels and the purging of the clams. Here's how.
In a bowl placed clams that have previously washed under water.
Fill the bowl with a liter and a half of water and add 1 tablespoon of salt. so leave them for about 2 hours.
This will serve to completely release the sand from the clams.
Meanwhile clean the mussels from the outer hair and rinse well.
Spend two hours, remove the water purging of clams and rinse it well.
Take a pan and make a sautèe with olive oil and garlic. Add the clams and mussels now completely clean. When both of you will be opened (deleted closed ones), pour a glass of white wine and let the alcohol evaporate completely.
Now remove them from the heat and shell them, keeping some in their shells for decoration.
At this point in the pan has formed a sort of "broth" produced by cooking seafood. If you want to be sure that it is completely clean, strain it through a sieve and put it back into the pan with the mussels and clams shelled. Cook adding the chopped parsley and cook over a low heat for 5 minutes.
Meanwhile cook the pasta in salted water. A cooking obtained, drain and sauté in a pan with the mussels and clams.
Serve immediately then.




Assaporate tutto il profumo e il sapore del mare che queste vongole e cozze fresche sprigionano dal loro interno. Aggiungete del prezzemolo fresco e godetevi il vostro piatto di pasta ai frutti di mare.

Ingredienti per 4 persone:
320 grammi di spaghetti
400 grammi di vongole
300 grammi di cozze
2 spicchi di aglio
1 bicchiere di vino bianco
prezzemolo
olio, sale

Preparazione:
La preparazione è abbastanza lunga in quanto richiede la pulitura esterna delle cozze e lo spurgo delle vongole. Ecco come fare.
In una ciotola sistemate le vongole che avrete precedentemente lavato sotto acqua. 
Riempite la ciotola con un litro e mezzo di acqua e aggiungete 1 cucchiaio di sale. lasciatele così per circa 2 ore.
Questa operazione servirà a far rilasciare completamente la sabbia dalle vongole.
Nel frattempo pulite le cozze dalla peluria esterna e sciacquatele bene.
Passate le 2 ore, eliminate l'acqua di spurgatura delle vongole e sciaquatele bene. 
Prendete una padella e fate un soffritto con olio e aglio. Aggiungete le vongole ormai completamente pulite e le cozze. Quando entrambe si saranno aperte (eliminate quelle chiuse), sfumate con il bicchiere di vino bianco e fate completamente evaporare l'alcool.
Toglietele adesso dal fuoco e sgusciatele, tenendone alcune con il guscio per decorazione.
A questo punto nella padella si sarà formato una sorta di "brodino" prodotto dalla cottura dei frutti di mare. Se volete essere sicuri che sia completamente pulito, filtratelo con un colino e mettetelo nuovamente nella padella con le cozze e le vongole sgusciate. Fate insaporire aggiungendo il prezzemolo tritato e cuocete il tutto a fuoco lento per 5 minuti. 
Nel frattempo fate cuocere la pasta in abbondante acqua salata. A cottura ottenuta, scolatela e fatela saltare in padella con le cozze e le vongole.
Servite quindi subito.