320 grams of spaghetti kamut
800 grams of clams
400 grams of cherry tomatoes
half a glass of white wine Arneis
1 clove of garlic
fresh parsley
salt, red pepper
Method
Clean and wash the clams thoroughly. Let him lose the sand putting them in salted water and changing the water frequently.
Then wash them again and rinse it. In a skillet, cook the clams with a glass of water until it will not open all. Then transfer them in a container and then, taking care to filter the cooking liquid from the clams, remove it and keep it aside. In the same frying pan, sauté with olive oil and garlic. Add the chopped tomatoes not very large, shelled clams and blended with half a glass of wine. Allow to evaporate all the alcohol then add the cooking liquid from the clams, parsley and crushed finely red pepper . Bake until cooked clams.
Cook the pasta in plenty of boiling water. When it is ready, drain it and toss it in the pan with the sauce. Serve hot.
ingredienti per 4 persone
320 grammi di spaghetti al kamut
800 grammi di vongole veraci
400 grammi di pomodori ciliegini
mezzo bicchiere di vino bianco Arneis
1 spicchio di aglio
prezzemolo fresco
sale, peperoncino
Procedimento
Pulite e lavate le vongole abbondantemente. Fategli perdere la sabbia mettendole in acqua e sale e cambiando l'acqua frequentemente.
Lavatele nuovamente quindi e sciaquatele. In una padella, fate cuocere le vongole con un bicchiere di acqua fino a quando non si apriranno tutte. Trasferitele quindi in un contenitore poi, avendo cura di filtrare l'acqua di cottura delle vongole, toglietela e tenetela da parte. Sempre nella stessa padella fate un soffritto con olio e aglio. Unite i pomodori tagliati a pezzi non molto grandi, le vongole sgusciate e sfumate con il mezzo bicchiere di vino. Fate evaporare tutto l'alcool poi aggiungete l'acqua di cottura delle vongole, il prezzemolo e il peperoncino tritato finemanete. Cuocete fino a completa cottura delle vongole.
Cuocete la pasta in abbondante acqua bollente. Quando sarà pronta, scolatela e fatela saltare in padella con il condimento. Servite caldo.