martedì 21 febbraio 2017

HOMEMADE ORECCHIETTE WITH DRIED TOMATO SAUCE AND SQUIDS. Orecchiette fatte in casa con salsa di pomodoro secco e calamaro



ingredients for 4 people:
for the orecchiette:
200 grams of semolina wheat flour
120 grams of water
salt

for the condiment
2 tablespoons dried tomato sauce prepared before
2 not very large squid
1 shallot
extra virgin olive oil
parsley
salt and pepper

Method
Prepare the dough for the orecchiette putting in a kneading all the necessary ingredients. Knead until mixture is smooth and homogeneous. Let rest in the fridge for about 30 minutes. then roll out the dough make a long cord and cut small pieces of 2 cm each. Give therefore to each of them the classic shape of the ears.

Clean the squid, cut and half lengthwise and wash them thoroughly. then Tamponateli with kitchen paper.

In a pan, make a fried with oil and shallots. Add the squid and pour in the white wine. let evaporate completely alcohol then add the sauce of dried tomatoes and a bit of parsley. Cook over low heat until optimal cooking squid.

Cook the pasta in plenty of boiling water, then obtained optimal cooking sauté in the pan with the sauce. Cook and then serve hot.


ingredienti per 4 persone:
per le orecchiette:
200 grammi di farina rimacinata di grano duro
120 grammi di acqua 
sale

per il condimento
2 cucchiai di salsa di pomodoro secco preparato prima
2 calamari non molto grandi
1 scalogno
olio extravergine di oliva
prezzemolo
sale, pepe

Procedimento
Preparate l'impasto per le orecchiette mettendo in una impastatrice tutti gli ingredienti necessari. Impastate il tutto fino ad ottenere un impasto liscio e omogeneo. Fate riposare in frigo per circa 30 minuti. Stendete quindi l'impasto fate un lungo cordone e tagliate tanti piccoli pezzi da 2 cm circa ognuno. Date quindi ad ognuno di essi la classica forma delle orecchiette.

Pulite i calamari, tagliateli e metà per il lungo e lavateli abbondantemente. Tamponateli quindi con della carta da cucina.

In una padella, fate un soffritto con olio e scalogno. Aggiungete i calamari e sfumate con il vino bianco. fate evaporare completamente l'alcool poi aggiungete il sugo di pomodori secchi e un poco di prezzemolo. Cuocete a fuoco basso fino a cottura ottimale dei calamari.

Cuocete la pasta in abbondante acqua bollente, quindi a cottura ottimale ottenuta fateli saltare in padella con il condimento. Fate insaporire quindi servite caldo.